Reacties

ombouw knipperlicht — 6 reacties

 1. Richard,
  De door mij gemonteerde module “loopt” niet op tijd maar telt pulsen (3 of 5 is instelbaar), functioneel lijkt me dit echter niet belangrijk.
  wat ik wel mis in jouw schema is het volgende:
  Als de module naar een kant wordt aangestuurd en binnen de teller het andere commando binnenkrijgt wordt de zaak gereset en knippert alleen de laatste keuze (dus nooit links en rechts samen).
  Hierdoor wordt bij kortstondig wisselen alleen de laatst gekozen zijde knippert (en nooit beide zijden).
  In jouw schema zie ik deze “reset” niet terug.
  E.e.a. lijkt me echter gruwelijk simpel te programmeren (heb zelf geen ervaring met Siemens PLC’s maar de symboliek lijkt erg op de door mij vertrouwde HiMa software).

  Groetjes en suc6,

  Henk

 2. Hoi Henk,

  Het schema dat hierboven staat is uiteraard dubbel uitgevoerd; 1x voor links en 1x voor rechts. Ik begrijp wat je bedoelt met het resetsignaal, echter dit heb ik in het programmaatje niet hoeven in te voeren. De originele UCH neemt dit namelijk al voor zijn (haar?) rekening….. Overigens is dit inderdaad gruwelijk simpel te programmeren; in elke uitgang een AND opnemen waarvan 1 ingang geinverteerd wordt aangesloten op de uitgang van de ander. Hierdoor kan er altijd maar 1 “hoog” zijn. Maar zoals gezegd, dit is niet nodig gebleken…

  Inderdaad kun je tellen op pulsen, dit is echter omslachtiger te programmeren. De ingang is immers maar kort aanwezig dus het uitgangssignaal moet softwarematig worden teruggekoppeld om het aantal pulsen te meten en dan een reset te kunnen geven. Een timer starten is dan veel eenvoudiger. Door het ingangs signaal te limiteren op een korte puls en even proefondervinderlijk vaststellen hoeveel tijd de UCH nodig heeft voor 3 pulsen is de tijd eenvoudig in te stellen.

  Eerlijk gezegd had ik verwacht dat de knipperlichthendel een ingang van de UCH “hoog” zou maken. Hierdoor heb je namelijk 2 gedefinieerde niveau’s: “hoog” (12V) en “laag” (0V). Maar in het originele schema worden er 2 andere standen gedefinieert, namelijk: ingang verbonden met massa, of ingang losgekoppeld.

  Overigens, is er al meer bekend over de andere “onbekende” aansluitingen op de UCH? de ruitensproeieraansluiting staat in het schema ook gedefinieerd als “niet in gebruik”…..

  Ik heb vanavond alles gefatsoeneerd, dus alle verbindingen definitief gemaakt en kabels weggewerkt. Ik ben nu bezig met de voorbereidingen voor een volgende klus; deze zal meer werk vergen en ook meer tijd kosten. Momenteel ben ik nog onderdelen aan het uitzoeken maar heel misschien red ik het nog voor de 22e mei…..

 3. Heb er ook aan gedacht om zo’n “tip” knipper te maken.
  Het is leuk werken met zo’n plc-tje maar ik dacht meer in de richting van vertraagd afvallende relais. 2 stuks, 1 voor links, 1 voor rechts. Is toch simpel te maken?
  Gewoon, het relais tussen massa en UCH voor ,pakweg, 5 seconden laten sluiten na een puls.
  Heb het nog niet verder uitgewerkt…………………….

 4. Klopt, het kan ook met vertraagd afvallende relais. heeft echter als “nadeel” dat je meestal geen reset hebt. Als je de hendel bijvoorbeeld bediend hebt omdat je voor het stoplicht staat om af te slaan, dan zal het knipperlicht nog een aantal keer “na-knipperen” zodra de hendel terug valt in ruststand.

 5. Voor een hobbyist zijn dat hele leuke schakelingen om te bouwen / experimenteren. Wat echter heel belangrijk is om rekening mee te houden:
  Bij de originele UCH moet je de betreffende ingangen aan massa leggen en niet voorzien van 12 V !!

  In de knipperlichthendel zit een wisselcontact met de P-aansluiting aan massa. Zo kun je één van de beide ingangen aan massa leggen. Omdat ik een duidelijk niveau-verschil nodig had voor de LOGO! heb ik het wisselcontact anders bedraad. Ik heb de P-aansluiting voorzien van 12V waardoor ik of 12V of 0V op de LOGO!-ingang zet. Echter de uitgangen van deze logo zijn gewone relaiscontacten. Hiervan heb ik 1 contact aan massa gelegd zodat bij het activeren van de uitgang de ingang van de UCH aan massa wordt gelegd.

Geef een reactie