Dacia Duster

MediaNAV en Bluetooth

28-03-2013
RichardMCV
Overig
0

Afbeelding De meest recente modellen van Dacia worden, afhankelijk van de uitvoering, geleverd met een gewoon radio op 2din formaat of een heus audiosysteem met het gemak van een navigatiesysteem en bluetooth techniek.

Tegenwoordig is het gebruik van een inbouwset voor een mobiele telefoon eigenlijk niet echt meer van toepassing (op Parrot systemen na dan...) En dus worden de meeste telefoons "gekoppeld" via de bluetooth verbinding. Deze techniek maakt het mogelijk om je telefoon gewoon in je broekzak te houden en toch verbinding te kunnen maken. Het maakt het leven niet alleen een stuk makkelijk, ook heb je hierdoor minder kans op bekeuringen voor het telefoneren onder het rijden.

Ook het gemak van ingebouwde navigatie is niet meer weg te denken. Door middel van diverse instellingen kan men dan een reis ingeven. De beruchte uitspraak "met een druk op de knop" blijkt heel vaak niet op te gaan, zeker niet bij navigatiesystemen. Hoewel het systeem dat Dacia levert vlot reageert of routes herberekent, zit er toch een nadeel aan vast. Een navigatie-systeem moet je met enige regelmaat bijwerken.

Over het gebruik van het MediaNAV systeem krijg ik verschillende gebruikerservaringen binnen. Waar de meesten het wel over eens zijn, is de snelheid waarmee het systeem een route uitrekent. Dit is echter maar één van het geheel. Er zij nog een tweetal factoren die erg van belang zijn:

  • Hoe compleet wordt het systeem geleverd;
  • Hoe goed is de draadloze verbinding tussen telefoon en MediaNAV

Om maar met de eerste te beginnen: Als je gekozen hebt voor het MediaNAV systeem dan zul je merken dat niet alle kaarten van Europa geinstalleerd zijn. Sterker nog: er zijn maar 7 landenkaarten aanwezig (België, Nederland, Luxemburg, Duitsland, Liechtenstein, Oostenrijk en Zwitserland).

Wil je naar bijvoorbeeld Frankrijk, dan zul je het Media NAV systeem moeten updaten. Deze update, die je zelf per computer dient uit te voeren in combinatie met een USB-stick, heeft wel een prijskaartje. Je moet hiervoor 95 euro aftikken. (ter vergelijking: bij TomTom betaal je voor een volledige kaart van Europa, dus 42 landen, ongeveer 30% minder).

Een ander punt is de Bluetooth-ondersteuning. Er zijn gebruikers die ondertussen gemeld hebben dat er problemen ontstaan zodra de verbinding wegvalt als men uit de auto stapt en afsluit. Om het verbindingsprobleem op te lossen moet in de meeste gevallen de mobiele telefoon uit- en weer ingeschakeld worden. Het is mij niet bekend of het mogelijk is om bijvoorbeeld de Bluetooth-lijst te updaten.

Het MediaNAV systeem is een heel behoorlijk systeem al is het wel vrij duur. Het berekent de route snel en is eenvoudig te bedienen. Nadeel is wel dat je geen SD-kaart of CD kunt plaatsen. Mijn persoonlijke voorkeur zou uitgaan naar een gewoon radio en een los navigatie-systeem. Een losse radio bied namelijk meer mogelijkheden en is in de meeste gevallen stukken goedkoper. Een los navigatiesysteem heeft als groot voordeel dat je het uit de auto kunt halen om het op een andere wijze te gebruiken.


Je moet Inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Er zijn geen reacties geplaatst op dit artikel.