cimg4083Nieuwsgierig als ik ben, wou ik wel eens weten of het mogelijk is om het gordellampje te laten functioneren. Deze moet gaan branden zodra je je gordel niet omdoet. De Clio van mijn vrouw heeft deze functie wel aanwezig; echter daar is de gordelhouder dan ook voorzien van een schakelaar die “ziet” dat je de gordel omgedaan hebt.

En zo zijn er nog een aantal lampjes die niet functioneren, zoals het voorgloeilampje (is logisch aangezien ik een benzine-uitvoering heb), het GAS-lampje (nog nooit gehoord dat dat functioneert bij iemand, ook niet als gas-installatie aanwezig is) en het waterfilter-lampje.

Om hier achter te komen heb ik het dashboard maar eens geopend. De kap boven de teller-unit zit geklemd. deze kan men verwijderen door er een beetje kracht op uit te oefenen.De teller-unit zelf zit vast met een 4-tal torxschroeven. Na het verwijderen van de 4 schroeven kun je de unit omhoog kantelen zodat je bij de stekker-aansluitingen kunt.Als je deze stekkers losneemt kan de unit uit de auto worden genomen.

Daarna komt de demontage van de unit zelf.Als je de unit op z’n kop legt, dus met de wijzerplaat naar beneden, dan zie je aan de achterzijde een zwarte afdekkap. deze zit vast met 8 schroeven. Verwijder deze schroeven. Daarna kan de voorkant verwijderd worden; deze zit vast met een soort haakje (3 stuks).

Nu kijk je rechtstreeks op de wijzerplaten. om de print te kunnen verwijderen, moeten de tellernaalden worden verwijderd. Deze kun je voorzichtig omhoogtrekken; let wel even op de stand waarin ze staan. bij het monteren heb ik de snelheidsmeter-naald iets verplaatst; nu wijst hij de snelheid aan die ik werkelijk rijd.

Op de print zie je de witte vierkantjes. Dit zijn de SMD-led’s die ervoor zorgen dat een specifiek signaallampje oplicht. Aan de linkerzijde op de print (onder het asje van de toerenteller) zie je een 2-tal soldeerplaatsen die niet bezet zijn. De onderste behoort toe aan het gordellampje, dat hier dus niet aanwezig is. De bovenste soldeerplaats bevindt zich achter een deel van de teller-sjabloon waar geen symbool aanwezig is.

In het midden zie je de Led’s die zich onder het middendeel van de tellersjabloon bevinden. Aangezien ik in een benzine-versie rijd, hoeft er bij mij dan ook geen voorgloei-lampje te werken. Deze is echter ook niet aanwezig op de print: (middelste rij, meest rechtse soldeerplaats).

Aan de rechterzijde zie je de Led’s die onder de snelheidsmeter bevinden. hier is duidelijk te zien dat ook hier niet alle lampjes geplaatst zijn. de beide lampjes voor het waterfilter, en de GAS-aanduiding ontbreken, alsmede ook twee lampjes die geen bijbehorend symbool hebben. de sjabloon is hier dan ook niet in voorzien.

Rondom het asje van de toerenteller en de snelheidsmeter zie je ook van die witte vierkantjes. Deze zorgen voor de verlichting van de tellers.

In het midden bovenaan zie je 2 rijen van 3 lampjes; deze zorgen voor de achtergrond-verlichting van het informatie-display.

De achterzijde van het teller-unit heeft een specifieke vorm; hier is duidelijk te zien dat elk lampje zijn eigen “houdertje” heeft. hiermee wordt voorkomen dat de gloed van een lampje doorschijnt naar een ander symbool.

Conclusie: Het is niet zomaar mogelijk om een lampje te gaan aansluiten om de eenvoudige reden dat de lampjes niet aanwezig zijn op de print. Ook de bijbehorende electronica onderdelen zijn niet gemonteerd. Deze wel aansluiten en plaatsen zal dus niet eenvoudig worden; je hebt natuurlijk de onderdelen nodig maar deze zul je niet via de dealer kunnen bestellen; de tellerunit is als zodanig wel als 1 geheel te leveren. Of je zou via een auto-demontage-bedrijf een unit uit een schade-auto moeten kunnen bemachtigen.

Andere mogelijkheid: Als je de unit van een diesel-uitvoering in een benzine-uitvoering plaatst (mits de kabelboom hetzelfde is!!!) dan heb je in ieder geval 2 lampjes die je apart zou aan kunnen sturen. Mooiste was dan wel dat je ook een nieuwe sjabloon hebt. Op het internet zijn wel bedrijven te vinden die dit voor elkaar maken.

Een en ander wordt verduidelijkt op de foto’s hieronder, klik ze aan voor een groter formaat.

openen van tellerunit dacia logan mcv openen van tellerunit dacia logan mcv openen van tellerunit dacia logan mcv openen van tellerunit dacia logan mcv openen van tellerunit dacia logan mcv openen van tellerunit dacia logan mcv openen van tellerunit dacia logan mcv openen van tellerunit dacia logan mcv openen van tellerunit dacia logan mcv openen van tellerunit dacia logan mcv openen van tellerunit dacia logan mcv openen van tellerunit dacia logan mcv openen van tellerunit dacia logan mcv openen van tellerunit dacia logan mcv openen van tellerunit dacia logan mcv openen van tellerunit dacia logan mcv openen van tellerunit dacia logan mcv openen van tellerunit dacia logan mcv openen van tellerunit dacia logan mcv openen van tellerunit dacia logan mcv openen van tellerunit dacia logan mcv openen van tellerunit dacia logan mcv openen van tellerunit dacia logan mcv openen van tellerunit dacia logan mcv openen van tellerunit dacia logan mcv openen van tellerunit dacia logan mcv openen van tellerunit dacia logan mcv openen van tellerunit dacia logan mcv


Reacties

Gordel-lampje — Geen reacties

Geef een reactie