cimg10751Uit nieuwsgierigheid ben ik eens gaan kijken naar Xenon verlichting voor mijn Dacia. De zaak waar ik al wel vaker kwam had een aantal verschillende versies liggen. Met hem de afspraak gemaakt dat als het niet beviel de set weer terugkon. Met deze afspraak op zak kan er niet veel gebeuren dus vol goede moed ben ik bij thuiskomst de set gaan uitpakken.

De set bestaat uit:

  • de Bi-Xenon lamp;
  • aansluitsnoer;
  • de onstekingsmodule;
  • het ballastbed.

Dit natuurlijk 2 keer; voor elke lamp een setje. Dit zijn best wel veel onderdelen waar een plek voor moet worden gevonder onder de motorkap. Na inbouw van de rechterlamp heb ik maar eensvergeleken wat het verschil is. Dit is goed te zien op de foto’s hieronder. Xenon geeft een enorme berg licht. Maar als die hoeveelheid licht niet in goede “banen” wordt geleid, dan heb je er niets aan. Op de foto waar ik de auto voor de garage-deur heb geparkeerd, is heel goed het lichtbeeld te zien. Hierbij is echter ook te zien dat er een soort “V-vorm” onstaat bovenop de normale lichtstraal. Deze ongewenste vorm schijnt licht omhoog waardoor de tegenliggers verblind worden! Aangezien de lampen gewoon recht zijn ingebouwd en ze ook niet verkeerd om in de koplamp passen, kon ik hier niets tegen doen. Resultaat: de set weer uitbouwen en terugbrengen naar de zaak waar ze vandaan kwamen.

Let wel: dit was het resultaat van de set die ik geprobeerd heb. Het wil niet zeggen dat dit ook gebeurd bij een ander type set, maar de mogelijkheid is wel aanwezig. Daarnaast was er bij deze set nog een nadeel: de achterzijde van de lamp stak zover naar buiten dat de afdekkap niet meer op de achterijde van de koplamp pastte. Hierdoor is er een vergrote kans op vocht in de koplamp.

Daarnaast ben je ook verplicht om koplampsproeiers aan te brengen samen met automatische hoogteregeling teneinde aan de wetgeveing te voldoen. Breng je die extra zaken niet aan, dan loop je straks veel risico wanneer de auto APK-plichtig wordt wan dan zal de keurmeester de auto afkeuren.

Xenon verlichting in de dacia logan mcvXenon verlichting in de dacia logan mcvXenon verlichting in de dacia logan mcvXenon verlichting in de dacia logan mcvXenon verlichting in de dacia logan mcvXenon verlichting in de dacia logan mcvXenon verlichting in de dacia logan mcvXenon verlichting in de dacia logan mcvXenon verlichting in de dacia logan mcvXenon verlichting in de dacia logan mcvXenon verlichting in de dacia logan mcvXenon verlichting in de dacia logan mcv


Reacties

Xenon-verlichting — Geen reacties

Geef een reactie